Lättviktsskor

Dessa ljuvliga pärlor kommer knappast få mig att gå ner i vikt men kanske spara en minut på Stockholm Halvamarathon i höst. Placeboeffekten är inte att underskatta.

Låt mig välkomna mina nya bästa vänner, lättvikttsskon Asics Gel DS Trainer :


 

Sparsamma Ove Sundberg mig betalade endast 645:- för dessa från Startfitness.co.uk. På Runnersstore.se kostar de bara 1600:- istället. Sorry sveriges BNP men jag stödjer Storbritannien i detta fall.


Passerat 50mil i år

Jodå, det blev en mil idag med. Pigga ben, pigg tjej och fint väder: Gå fem steg extra. Har nu passerat 50mil på årets första tre månader, kanske hinner jag med mina efterlängtade 200mil innan året är slut?

Sträcka: 10,07km
Tid: 53:46min
Tempo: 5:20min/km
Medelpuls: 167

Korta intervaller

Peppad av vårsolen hoppade jag ut på asfalten och iväg för att möta upp min löparkompis. Vi hade bestämt att köra korta intervaller , 10* 30sek all in +30sek vila. Nu så här i efterhand tror jag vi borde kört två set istället även om vi var helt slut efter det vi körde. Vid dessa tillfällen är det extra roligt att ha Garminklockan till hands, inte bara för att den piper till vid varje intervallbyte utan även för att se pulsdiagramet och tiderna efteråt.

Fjärde och femte intervallerna var de jobbigaste och på slutet kändes det verkligen att pulsen inte hann ner långt innan det var dags igen. Tempot vi höll i intervallerna var ganska jämt i 3.30min/km-tempo. Första gick i 2.53-tempo - laddade som attans!

5min löptid - 1.68km. Nice!
Maxpuls: 178


Så här har jag känt mig idag!


Morgonpyssel

Det gäller att maxa all lektid på dagen med Adri när man är en hårt arbetande småbarnsförälder... Imorse åt vi frukost samtidigt som vi gjorde pärlhalsband. Nu vet alla släktingar vad de kan få i julklapp/födelsedagspresenter framöver.


Sliten men glad

Sedan några dagar tillbaka har jag varit tvungen att äta som ett halvt monster. Magen skriker efter mat redan två timmar efter jag har ätit vilket påminner om veckan efter Stockholm marathon då kroppen bad om massor av mat i en vecka efter loppet. Eftersom jag hade laddat dagarna innan och ätit i rpincip hela tiden så var jag, precis som nu, less på att äta. Kanske tog förra helgens långpass den sista energin jag hade kvar från Portugal?

Testade att springa lugna 5km i måndags och det gick sådär. Benhinnorna är uppenbarligen överansträngda, knäna och hälsporren likaså. Men vad gör det - idag blir det intervaller a la Mårten Klingbergs 30+30 med min löparkompis. Vila gör jag i sommar, nu gäller det att toppa formen inför maran. Och vem kan motså vårsolen...?

Roligt värre

Inte allt i livet kan vara roligt. Idag står bokslut och deklaration på schemat - jag vet, jag är ute i riktigt god tid. Lyckostar ni som får tillbaka på skatten. Min först NE-bilaga fylls nu i - hur många vuxenpoäng är det värt? Är det bra eller är det dåligt? Vi får vänta och se.




Bye bye Linkan

Idag har jag sagt upp denna fina lägenhet. Efter fem olika boenden i Linköping lämnar jag nu staden och flyttar till Norrland. Nästa vecka åker jag upp och kollar på lägenheter i Härnösand, spännande som bara den. Ingen återvändo, nu äntligen händer det!

Jag saknar....



33km och barnkalas

Började dagen pigg och peppad idag. Laddade upp med gröt kl 7.30 inför dagens långpass som skulle börja kl 9.30. Ganska kallt ute, runt nollgradigt och mycket vind men underbart soligt. Fick bli dubbla lager vilket visade sig vara ett perfekt val.

Idag blev vi tre som sprang - inte längre par utan mer en grupp. Första 10km gick barnsligt lätt, följande 10 likaså. Fyllde på med kexchoklad efter ca 20km som gjorde susen. Vi höftade lite på hur lång rundan skulle bli och siktade på 30km men fick 3 bonuskilometrar. Grymt när man med mycket trötta ben kom fram hem. Till skillnad ifrån ultrapass så går man ju inte på löppass, än mindre tar längre fikor. Imorrn är det jag som vilar och fikar vidare efter eftermiddagens barnkalas och sockerfrossande.




Adriano hjälper till.



Lika?



Fit for fight

Imorrn tar jag mig an mitt första träningspass över 27km. Portugals ultrapass räknas inte eftersom man fick så mycket draghjälp. Imorrn ska jag och min löparkompis ut och jag röstar på sol och plusgrader. Kanske får jag med henne på en fika a la Rune Larsson mitt i passet.

Jag ska persa på maran 28maj. Tacka mig som sprang så sakta förra året - lär inte bli svårt.



Inte fullt lika varmt imorrn kanske.

Livet efter training camp

Jag tjatar, ja vet. Men ett läger är ett läger och det sätter alltid sina spår. Veckan i Monte Gordo kändes mer som en månad och nu känns det väldigt, väldigt länge sedan vi kom hem. Jag har nog aldrig jobbat så mycket som just denna vecka men planerar att sova ikapp i helgen. Funderar på om resan går att toppa, kan det bli bättre än det var? Jo, tänk om Cillen hade kunnat springa med, om vi hade kunnat racea på intervallpassen och tagit morgonjogg på stranden ihop. Nu fick jag visserligen väldigt bra ersättare men en Cill är en Sill.

Här i Linköping finns det ingen snö kvar allt på gatorna och det enda man kan halka på är allt grus som ligger kvar. Vilken perfekt vändning att våren kommer just nu när man har blivit som mest löptaggad och inspirerad. Planerar ett långpass på 30km imorgon och vilar mina små intervallben idag, men det tar emot. Helst vill jag bara ute i solen och springa av mig...!


Återhämtningsvecka..?

Cissi skrattade lite lätt idag när jag sa att jag sprungit intervaller i förmiddags. Hon tyckte att en återhämtningsvecka var på sin plats efter en 135km-vecka när en vanlig Saravecka ligger på 20-40km. Äsch.

Kroppen var riktigt stel när jag var ute på en lätt löppass i tisdags och det blev kort och lätt. 7km i 6-tempo. Idag blev det dessto roligare! 10 plusgrader, sol och lätta ben taggade mig för att köra lite intervaller.

Mårten Klingberg som höll i intervallpassen i Monte Gordo tyckte jag borde variera mina intervallpass lite mera så idag fick det ett nytt upplägg:
2km uppjogg (viktigt!), Sedan fyra omgångar 500m i 4.30min/km och 500m jogg i 6min/km. Nerjoggen blev som vanligt sisådär 100m. Laddad för imorrn med, så mysigt nu när snön försvunnit från gatorna och solen skiner på mina solbrända fräkniga kinder.

Blir jag själv...?

NU har jag anmält mig till Stockholm halvmarathon som går den 17 september i höst. Med whocanblamehim-Cissi skadad ligger mitt hopp åt Linda detta år att inte lämna mig "ensam" i startfållan. Lätt bana och riktigt bra loppstämning kan jag ju bara inte missa - nu tredje året i rad. I år ska jag under 1.50, så det så!


Jag klagar inte

Har varit hemma i 26 timmar nu. Jag klagar inte. Plusgrader ute, världens gladaste son och massor av jobb så att jag inte blir rastlös. Löparveckan i Monte Gordo håller jag fortfarande på att smälta. Den korta veckan kändes som en månad med allt vi hann med och tänk att vi lyckades komma iväg trots allt, om än 50% trasiga redan på Arlanda. Men inte klagade vi.

Flera nya männsikor dyker upp i mitt huvud med jämna mellanrum: Positiva SuperStina från Borlänge som vi spenderat otaliga timmar med. Redan efter några dagar kom jag på oss ( järngänget: Stina, Cissi och jag) att sitta tysta en längre stund vid frukosten - utan att det kändes pinsamt som det lätt kan göra med nya människor. Hyperinspirerande triatlonmannen Pasi Salonen som är en glädjemoln utan like. Jag frågade honom om han har några ledsna människor kring sig och då var han tvungen att tänka till en stund innan han svarade Nej. Och Erik, som är som mig fast några år yngre och iuförsig även rätt mycket snabbare och gladare han med. Supermannen Rune Larsson som trots allt han åstadkommit i livet ser sig själv som en ganska vanlig männsika och är ytterst ödmjuk. Imponerande.

Just denna typ av människor är det som jag alltid söker omge mig med; levnadsglada, orädda och positiva till den grad att det smittar sig på omgivningen kring dem.

Trots allt detta så är borta bra men hemma bäst. Verkligheten är toppen den med.! Se där, jag klagar inte!


En kall öl satt fint efter 36 sprungna kilometrar i fredags.

Bakom mina solglasögon

Det var en sliten Sara som landade på Arlanda för några timmar sedan. Sliten i kroppen men full av inspiration från min löparvecka i Monte Gordo. Solglasögonen fick dölja mig hela vägen hem.



Nu går jag tillbaka till verkligheten och allt underbart som hör därtill - gick direkt in och pussade på min sovande prins när jag kom in genom dörren. Imorgon blir det eftermiddagsbus på hög nivå.

Pricka tiden!

Något piggare i benen och utan feberfrossa idag bestämde jag mig för att starta i Springtimes egen lilla tävling: Pricka tiden. Den går ut på att gissa hur lång tid det tar för dig att springa 5,25km. Erik och jag bestämde oss för att 32minuter var i bästa laget idag men jag tror vi kom under 30min ändå. Hur snabbt det gick får vi se på avslutningsmiddagen om 1,5 timme. Sista kvällen med gänget, har haft så otroligt roligt och träffat så många fina männsikor, framför allt superStina som blivit den tredje musketören denna vecka.

De sista två kilometrarna på prickatiden-loppet tog vi av oss skorna och sprang i vattnet, för att sedan doppa oss med kläderna på efter målgång. Underbart! Internetuppkopplingen är så seg här men Cissi har laddat upp massor av fina bilder från idag på hennes blogg som ni kan se här.

Uppe i 130km nu

Mitt andra ultrapass och tredje passet över 42194 meter i mitt liv har jag idag genomfört. Så här mör i kroppen har jag inte varit sedan den 6e juni 2010 och har nu haft frossa sedan jag spurtade de sista kilometrarna på stranden. Vilken glädje, lyckorus jag haft idag!

I princip alla deltagare på training camp här i Monte Gordo tog plats i bussarna upp till byn Odeleite imorse. Väl uppe fick vi välja mellan att gå 8km eller att springa bergspass 10km resp 14km runda. Som bonus på detta erbjöd Rune Larsson ett extra pass hemåt efteråt på ca 29km extra. Värst som jag är sprang jag snabba 14km upp och ner  - konstanta backar - jättebra uppladdning inför de sista 30km.



Hassebasse, Emma och Martin - coola gänger längst bak i bussen såklart.

Stina & jag

Plaskar lite på vägen



Härifrån klättrade vi ner..

Efter en halvtimmes paus vidare så blev 190 deltagare 28 när vi började springa hemåt i strålande sol genom små byar och över berg och dal. Pepp som jag var drar jag och Erik iväg lite extra på slutet och slutar att gå i uppförsbackarna och höjer tempot tre snäpp. De sista fyra kilometrarna sprang vi på stranden med mycket, mycket trötta ben men med några av årets bredaste leenden och de kraftigaste solbrännorna. Sista fika ölpausen hjälpte garanterat till. Nu har jag sprungit totalt 130km på 6 dagar...

Distans: 44km
Tid: 4.58tim


Glad nyfunnen löparkompis posar framför fåren


Lite solbränna


Ölpaus!


Tapper tjej bland 3 tappra killar

Lycka!

Kyler ner trötta ben i hotellets pool

Snart 126km på 7 dagar

Benen är lite möra så här efter 5 tuffa dagar här nere i Portugal. Vi försökte på oss en vilodag igår och hyrde cyklar och cyklade över till Spanien. Gick "bara" på ett 1timmes Kettlebells-pass på eftermiddagen som nog var lite tyngre än vad det borde med ett glas vin till maten innan. Jag förstår mig inte på människor som vanligtsvis dricker vin till maten, hur orkar de göra annat sedan. Springer de aldrig?

Om 1,5timme så åker alla 192träningsfreak iväg för att springa det populära bergspasset. Håller kropper springer jag inte bara 14km utan även 30km extra och lämnar min bussplats hem tom. Vägen är tydligen väldigt vacker och något man inte får missa. Min "veckorekord" tidigare ligger på 50km och med detta skulle jag komma upp i 121km. Nice. Längtar inte hem, bara till min Adri...!

52km med Rune Larsson


Igår gjorde jag något jag knappt trodde var möjligt. Min ultradebut! Jag sprang njutbara 52km med Sveriges ultralöpare Rune larsson som blanda annat sprungit genom usa och ska springa hem till Sverige om några veckor. Vi var ett glatt gäng på 17 personer som anmält oss till detta äventyr och kl 9 igår morse drog vi på oss våra miniryggsäckar med dryck och skavsårsplastår och stack iväg. På ett ultra-pass är det distansen som är viktig, inte tempot. Helt annorlunda från det jag är vad vid alltså. Vi sprang, gick i uppförsbackar, pratade, stannade och fikade (tre gånger!!), väntade in, sprang fel, sprang rätt... effektiv tid sprang jag i 5 timmar och 57 minuter igår, nästa 6 timmar, helt galet! Sista 7 km brassade Erik och jag på i 5-tempo istället för att bränna lite extra muskler. Som grädde på moset fick vi solsken och ca 17grader = kjolväder!


Energipåfyllning nr 1


Energipåfyllning nr 2

Energipåfyllning nr 3

FRAMME!


Gruppintervaller

Igår blev det inte fler än tre träningspass och blyga 15 kilometrar totalt. Morgonjogg, 1 timmes core och sedan riktigt tuffa intervaller på eftermiddagen. Intervallerna sprang vi i grupp och hade uppjogg och lite löpskolning innan. riktigt nyttigt då jag är för bekväm för att köra löpskolning trots att jag vet att det skulle kunna hjälpa min löpteknik. 10 * 30sek med 30sek ståvila, sedan 3min vila och 3 snabba kilometrar som gick i 4.50tempo. Helt slut efteråt! De korta intervallerna gick i 3.03-3.58min/km - den sista var det snabbaste. Man är nästan som en hel stor familj här nere. SÅ GRYMT KUL och inspirerande!


Fina tjolen!



Cissi följde med som min egen musa och bestod med vatten och tog kort och vi håller tummarna för att våra superVoltaren kommer hjälpa henne igenom morgondagens 50km.



White Lady






Fick plats för några cocktails i baren igår med, vi är ju trots allt på semester. Likväl var vi uppe i ottan och jag sprang 5km på stranden idag i solen. Magiskt!



Första löppassen!

Som vi längtade efter att komma ut och springa igår. Cissi hade med sin onda vad vilat i en hel vecka och vi var riktigt trötta efter en lång resa men vår lugna jogg hamnade ändå på totalt 8km med ett tempo på 5.19min/km. Nu vet jag att detta tempo inte säger en jota för alla er som inte löptränar men det är alldeles för snabbt för ett att vara ett lugnt pass för två hurtiga amatörmotionärer som oss. Vi åt därefter en härlig middagsbuffé och sedan bums i säng. Vi somnade båda innan kl 20 och sov fram till kl 7 morgonen därpå. 11 timmars sömn! Jag är som en ny människa!


Glad och halvpigg!

Lycklig Cillen!


Morgonjoggen tog jag "själv" tillsammans med de andra 100 löpsugna och kämpade för att hålla nere tempot. Skam den som bangar för lite spöregn. Sista kilometern sprang jag själv på stranden och fick ett snitt på 6.02min/km totalt 6km istället. Bra där! I eftermiddag ska jag köra intervaller medan Cissi får rehab och kanske lite meditationsgympa med alla 40plussare som är här för friskispassen.



Framme i Monte Gordo - Algarvekusten

Började resan tidigt imorse mot Arlanda kl 3.45. Snälla syster Magda skjutsade ut oss efter några få timmars sömn. Helchartat flygplan och ca 180 deltagare denna vecka, så grymt! Cissi och jag sänker medelåldern lite då det är Friskisveckor parallellt.. Spöregn när vi kom fram men är nu strålande sol och ca +15. Vi njuter nu av milkshakes och tostadas på ett cafe nära hotellet. Det kommer inte bli några som helst problem för oss att leva som livsnjutare här i hela 7 dagar. Efter en presentation av alla ledare och träningsveckan har vi kommit fram att vi ska göra det, vi ska springa 50km på onsdag med ultramannen Rune Larsson och resten av det galna gänget. Vi ska springa längre än en mara på en dag, vi kan vi vill vi ska vi kan... Om en timme kör vi veckans första löppass!

Trött tjej på flygplatsen

Algarves OC

Välkomstmöte


50m från playan!

5 timmar till avfärd

Om 5 timmar åker vi till flygplatsen, laddade som bara den. Både min och Cissis resväskor är redan proppfulla och förväntningarna mycket, mycket höga. Ska leta upp ett internetcafé för att ladda upp bilder från resan och våra härliga löparpass.

Found it!

Tror ni inte att vi på vägen hem från affären idag hittade den finaste Pippi-koftan till Adriano. Där, i Röda Korsets taffligt skyltade skyltfönster hänger en nystickad kofta i strl 4år och skriker efter oss. Pandan(hans nya bästa kompis) och vi slår till direkt. Nästan gratis, 75:- till gott ändamål dessutom!


Längst upp till vänster: Kung Fu Panda

Sista passet innan training camp!

Riktigt mycket spring i benen idag och jag märker att jag kommer få ha skavsårsplåster under hela veckan i Portugal som straff för förra helgens långpass i nygamla skor. Hade pannband på mig och sprang i grymt solsken! Blev en kort runda med fartlek då jag hade kort om tid. Första hela arbetsdagen på nästan två veckor, tvättstuga och packning av resväska - allt samtidigt såklart.



Sträcka: 6,84km
Tid: 35:57min
Tempo: 5.15min/km
Medelpuls: 164
Maxpuls: 180

Nedräkning

 

Bara det nödvändigaste. Hittills har jag packat ner två löparjackor, fyra kortärmade löpartröjor, tv långärmade, två linnen, sex par löparbyxor, två vattenflaskor, ett vätskebälte, ostbågar, två par löparskor, åtta par löparstrumpor, en Garminklocka, Dextrosol, favorituggummin, två badmössor till Spa:t, två påsar salta bilar, två bikinis, tre kepsar och ett par badtofflor. Redan halvvägs!


Ny löparoutfit

Strax efter vi köpte biljetterna till Portugal klickade jag hem lite fräscha vårlöparkläder från Startfitness. Tänk, jag kommer springa runt i en rosa kjol nästa vecka, vaddå snyggt!



Längtar!

Jag är bara så laddad för att åka på träningsläger nu. Blev nästan tårögd av lycka när jag tittar på bilder därifrån från löparbloggarna som är där just nu. Har med mig 40 resorb och ska handla ännu fler löparsockar och skavsårsplåster idag. Även godis och ostbågar ska med i resväskan. Adri är äntligen slut på nya koppor och vi kan vara ute igen!

J-vlar anamma

Efter fyra långa vilodagar lekdagar räknade jag ner sekunderna innan jag skulle kunna gå ut och springa idag. Dessa två veckor som Adriano är hemma med vattkoppor har jag inte haft som alternativ att gå ut och springa när jag faktiskt har möjligheten kl 21 på kvällen i mörkret. Jag var nog med både mörkrädd och ensamrädd (i ljus också) innan jag fick barn men nu är det ju löjligt. Kollar mig runt konstant även om jag är ute och promenerar med en kompis efter solen gått ner.

Men idag så gick det alltså. Skavsåret från i lördags fick på sig ett skavsårsplåster i förebyggande syfte och jag planerade in ett lugnt distanspass utan att ens titta på klockan. Eller hur. Garmin addicted! Startade första kliometern på 4.44min/km och nån stans där lade jag ribban. Växlade snabbt om till snabbdistans och siktade på 7km. Grymt kul, enormt mycket spring i benen och utan musik dessutom men framför allt +5 =  0,5-1kg lättare bara på kläderna. Har nog aldrig sprungit längre än 5km så snabbt. Lite uppvärmning för Portugal..

Ingen uppjogg...

7 snabba

Tempo: 4:47min/km
Sträcka: 7km
Tid: 33:30min
Medelpuls: 173
Maxpuls: 183

Sorry Sandra

Sorry Sandra men jag tror nu bestämt att drömmarna blev misslyckade för att "vi" öppnade ugnen tidigt. Adriano åt upp alla igår och vi har precis bakat nya, men min treåring som bakassistent. Se och njut!


Löparcravings

Det börjar nästan bli irriterande nu. Har varit hemma med Adriano sedan förra tisdagen pga vattkoppor och vi ska inte röra oss utanför hemmet. Har visserligen haft riktigt roligt idag med  innebandy, pyssel, lego och pandaslagsmål men jag känner en frustration över att inte kunna gå ut och springa. Jag förstår ännu mer varför jag ska flytta till Härnösand, bo nära familjen och i detta läge kunde jag ringt efter lillebror som sitter och softar framför tvn medan Adri sover och jag springer. Men icke. Sitter här istället låst som abra den. Får ta ut min frustration under nästa vecka i Monte Gordo istället! Jag vill också köra löpskolning med Szalkai!

 

Foto: Petra Månström


Prickig korv

 

Imorrn har vi ytterligare en lekdag tillsammans. Otroligt nog blir han inte uttråkad inomhus ännu!

 

 


Dagens vattkopp-outfit

Igårkväll fick vi finbesök i form av moster Magda. Enligt Adri heter hon inte längre Minna, smeknamnet som vi kämpat så med. Han har nu klurat ut att hon egentligen heter Magda. Min kille har officiellt blivit stor nu. Jättestor. Med massor av koppor!



Dagens outfit:

Biltröja från Lindex- present från Magda
Långkalsonger: Po.P

Training Camp Portugal - Löparläger!!


Min och min svägerska Cissis önskan har nu slagit in. Som vi suktat efter detta men inte unnas oss det. Nu är det vi som drar iväg till Portugal på löparläger i en vecka och blir bortskämda med massor av löpning, god mat varmt väder och framförallt barnfria nätter =ostörd sömn! Kidsen pappor pusslar ihop sina liv för att ta hand om dem, tacka Sverige för det. Inga fler resor för mig i vår men 17 vad roligt vi ska ha. Kommer jag inte hem skadad och med minst 10mil i bagaget blir jag besviken.






Bilder från Springtime.se


- Löparveckor med Tidningen Runners World (13-27 mars). Träna med Rune Larsson, Claes Åkeson, Pasi Salonen bland många andra. En stor del av Runners Worlds skribenter och medarbetare är på plats och erbjuder allt från Löparskola för nybörjare till specialträning för dig som siktar på SUB40.

Vart varenda av dagens 21610 meter

Ett riktigt stort skavsår fick jag helt gratis iochmed skobyte vid dagens långpass med min löparkompis.



Mina fötter är nu så vana vid Icebugs att mina vanliga Asics ger skavsår! Hade det inte varit för skavsåret hade jag hängt med i 25km men valde nu att banga efter 21. Detta skavsår måste jag hinna jobba bort 8 dagar då jag ska vara på tiptopp...

Superskönt väder ute idag, några plusgrader, sol, lätt vind och blå himmel. Sprang en ny runda vilket alltid är roligt och vi fick igång ett skönt tempo i klass med förra veckans långpass. Halvmaran satte vi på 1.56.29tim, sjukt bra, igen!

Sträcka: 21,61km
Tid: 2.00.13 tim
Tempo: 5:33min/km
Medelpuls: 164

Efterlängtade små prickar

De kunde inte komma mer lägligt - Adrianos vattkoppor. Inget speciellt inplanerat de kommande veckorna så grymt bra! De senast tre dagarna har vi varit hemma eftersom han haft lite feber och idag kom kopporna. Nu ser vi fram emot många fler dagar hemma. Vi ska leka med varenda leksak och se varenda film och äta precis vad vi vill!



Dagens outfit
Tröja: Polarn
Byxa: Nova Star
Sockar: Polarn



Det get en befriande känsla att låta barn leka med dyra saker och se att de inte går sönder.



Adriano har massor av lego så vi hällde ut alltihopa på golvet och började bygga. Rätt roligt faktiskt...

RSS 2.0