Allt i sin ordning igen

Nu är Adrianos  pappahemma från Peru igen och leken är i full gång.

Själv firade jag mors dag med att sova tre timmar mitt på dagen, en timme för varje vecka jag varit själv med Adriano. Tyvärr inser både Magda och jag att det kommer dröja länge innan vi på riktigt blir uppvaktade på Mors dag eftersom Adriano och Edith är ytterst ansvariga för detta. Lite trist. Får köpa present själv nästa år ;9

Dansa pappa, dansa... Undrar var han får alla sina roliga ideér ifrån? Mamma kanske?

1 vecka kvar!

Om 1 vecka kämpar jag och sliter som bara den. Då har jag sprungit i nästan fyra timmar och närmar mig sakta men säkert stockholm stadion.  Har drömt om marathon inatt och det var sjukt kul!

Formen känns inte toppen eftersom jag har ont i benhinnorna och ont under ena foten(hälsporre på g?) tyvärr återkommande senaste veckorna nu. Bara jag håller loppet igenom är jag nöjd, sen kan jag få gå sönder :)

MINI Göteborgsvarvet 2010

Dagen efter det stora Göteborsvarvet var det dags för kidsen att springa Mini Göteborgsvarvet250m. Adriano och Tilda sprang minst 5 gånger vardera och tyckte det var hur roligt som helst!

Johannes i somrig outfit.

Kusinmatch redo för match.

Morfar Fred och Adriano värmer upp.


Göteborgsvarvet 2010

I år blev det en mycket speciellt och mycket roligt Göteborgsvarv, iallafall för mig. När vi väl kom till Göteborg började det rycka i pappa Freds gamla löparben och han bestämde sig för att ge varvet en chans. Detta trots att han knappt kunnat träna alls under våren pga sjukdom & skador. Jag hade planerat att ha loppet som ett sista längre träningspass inför maran oc siktade inte längre på någon tid - enbart att ha så roligt som möjligt och se till att min far kom i mål helskinnad.

Pappa, lillebror Filip, Adriano och jag begav oss till Frölunda Borg rätt tidigt för att hinna med lite shopping och bra lunch innan. Lite för mycket shopping bidrog till att lunchen fick bestå av en liten fralla och 3 ostskivor för min del. Pappa skippade lunchen helt. Det var ju ändå bara +26 och stekande sol så varför beöva lite extra energi?



Väl innan start kommer nästa familjelöpare, Cissi, men min storebror Johannes och Tilda. Jag lämnar över Adriano och vi kilar mot startfållan.



Pappa sa innan han startade att var nöjd om han klarade 5km men att hans mål var att kunna springa 10km utan att gå sönder. Vi började i mitt planerade marathontempo, ca 6min/km vilket är som att småjogga för mig men att snabbjogga för för 59årige far. Han var den enda som envisades med att ha en vindjacka på sig i denna hetta. Nån stans runt 10km lyckades jag övertala honom att hålla den åt honom istället.

Älvsborgsbron efter ca 6 km. Still going strong.



Halva Göteborgsvarvet avklarat!!!
En glad Fred fortsätter springa efter 10524 meter!



Jag hittar några som står med Sosse-ballonger och frågar om jag får en. Springer ikapp pappa som får springa med den en bit - Står ju ändå högst på sossarnas kommunalrådslista i höst.



Efter 12 km saktar vi ner och börjar gå. Pappa är anfådd och rädd att kroppen ska brista men ger inte upp. Går hela vägen till Götaälvsbron och upp för den. På vägen upp för bron går många , och vi går om 40av dem innan vi börjar springa igen. Nu gäller Avenyn! Jag påminner pappa om att det är nu det händer, det är nu vi ska njuta, njuta av stämningen, av att vi kan springa varvet. Han ger mig ett litet leende vid Poseidon... Själv är jag inte det minsta trött men som sagt, detta var lugnare än ett lugnt långpass för mig ;)



Vi går lite till innan vi kör sista och springer igen vid 19km. Nu räknar jag ner i procent hur mycket det är kvar av varvet och vi ser människor som sitter/ligger längs banan och tvingats bryta, men vi är inte två av dem!! Jag börjar nu agera pigg fotograf och folk tittar underligt på mig och undrar varför jag inte är trött. Folk hejjar på och efter 20km skylten ger pappa järnet. När man kommet illbaka in i slottsskogen är det lite uppför men folk står och hejjar på som bara den, riktigt peppande.











Lite trött.





Glad pappa med 500m kvar!




Jag vill också va me på bild ju..










Till slut tränger sig pappa in i mål precis före mig, men vi hamnar ändå på samma tid: 2,38,38 tim. Grymt jobbat pappa! Aldrig mer Göteborgsvarvet i så här dåligt skick, nästa år blir det ännu roligare!

Adriano a la BabyBeckham

Helgen till ära fick Adriano en ny frisyr.
Skrek sig igenom hela klippningen trots att han fick sitta i min famn :(
Adriano a la BabyBeckham
...


Calvin Klein

Mormor tyckte att Adriano behövde en Calvin Kleinpyjamas när hon var i New York för några veckor sedan.
Sjukt snygg, eller hur?


Uppladdning Göteborgsvarvet

Första året som jag sprang Göteborgsvarvet åt jag och Cissi på McDonalds dagen innan. Vi räknade ihop att vi lätt skulle bränna alla extra kalorier dagen efter och njöt av vår kolhydratladdning. Snabb gick det dagen efter också! Nu tar jag inte detta varv på tävlingsallvar utan tänke för en gångs skull springa det som en feelgood-löpare, enbart för att njuta. Sen måste jag erkänna att mina benhinnor gör ont och jag får ju inte slita ut de innan maran.

Dagens lunch består därför av denna peppande pizza:




Min marathontid: 4:06:38

Jag kan springa marathon på 4 timmar och 6 minuter!! Ååå va glad jag är nu.

Hmmm vänta nu... Nu har jag ju inte sprungit en helmara än men enligt kalkylatorn på marathon.se så är jag kapabel att göra denna tid med en halvmara på 1.55tim i bagaget. Skönt att veta. Eller ja, om jag nu tror på detta... Vi får väl se...

Karlsson på taket

 

Det är inte varje dag man får resa tillbaka till barndomen. Eller jo, nån gång i veckan iallafall. Det var jättelänge sedan jag såg Karlsson på taket och har säkert inte sett det fler än en gång men det har det blivit ändring på nu. Klassiska barnfilmer som Ronja Rövardotter och Bröderna Lejönhjärta i all ära, men borde de inte benämnas skräckisar istället? Tacka vet jag fina, oskyldiga historier som Karlsson på taket. En lagom tjock man i sina bästa år som manipulerar Lillebror och ljuger som stryk. Detta, kära vän,är ett arv att föra vidare och visa sin lille tvååring.


Sista kvalitetspasset

Eftersom en mara tydligen sliter väldigt på kroppen som måste vara i toppform och utvilad är det viktigt att inte träna slut sig veckorna innan loppet. Även om jag är sugen på att köra hårt nu så sätter jag stopp för marathonträningen idag. Sista långpasset blir som sagt Göteborgsvarvet och idag blev det tempopass med Bella. Nåja, vi försökte iaf. Sista 5 höll vi oss över 5min/km men de första som vi sprang i uppförsbackar strax under.

11,5 km
1:01 tim
05:18 min/km
11,31 km/h


Innan



Efter



Snabba intervaller

Nu förstår jag varför jag gillar långpass bättre än korta. Har precis kört intervaller 5*1km och 1.30min vila emellan. Meningen med intervaller är ju att genom pulsväxlingar förbättra snabbheten och konditionen, till skillnad från långpassens mål, uthållighet. Att pusha sig själv det lilla extra när man blir trött har jag riktigt tufft med och var nära att ge upp idag under 4e intervallen. Men ingen tycker om en fuskare så jag körde på i 4.30-4.40 fart, det snabbaste jag sprungit. Mycket flås i de underbara 90 sekundernas vila. Det som är riktigt bra med intervaller är just att man får vila snart. Springer du snabbdistans får du inte vila förräns det är slut. Nu låter det som om jag är riktigt lat men så tänker min hjärna, den jagar efter de lugna perioderna. Det som får mig igenom intervallerna när jag springer själv är musik, musik och åter musik. Sjukt peppande låter kan göra underverk, som idag!

Uppvärmning och nerjogg 10 min, 1.5km

Intervall 1: 4:33min
Intervall 2: 4:38min
Intervall 3: 4:36min
Intervall 4: 4:28min
Intervall 5: 4:49min



Spegel spegel på väggen där

Om man ska hitta på roliga aktiviteter med barn i Linköping så finns det massor av roliga och mindre kostsamma ställen att åka till. Ett av våra favvoställen är fenomenmagasinet i Gamla Linköping, vilket är som en miniversion av Teknikens hus i Luleå. Inträdet kostar 40kr och det finns massor av saker att trixa och leka med. Är däremot roligast om barnen är lite äldre, minst 2 år gamla. Det brukar dessutom vara förvånansvärt lite folk trots att det bara är öppet på helgerna. Rätt skönt för oss få som hittar dit.



På övervåningen hittade vi idag en ny sak, nämligen en spegellåda. Pippi lärde Adriano imorse att göra kullerbyttor vilket han försökte med även där. Gick lagom bra. Roligt var det iallafall.




Äntligen tuff-tuff tåget!

Varje gång vi är i Galma Linköping eller Valla och matar djuren och leker så frågar Adriano mig var tåget är. Förra sommaren hade de en ombyggd traktor mot tåg som man kunde åka en liten tur med vilket var mäkta uppskattat. Dessa turer från förra sommaren kommer lilla 2åringen såklart ihåg. Selektivt minne som bara den.

Idag hade vi turen att stöta på det tåget i Galma Linköping och Adriano blev helt till sig. Vi tog såklart en tur och hann satt snällt och bara njöt i hela 20minuter. Vilken lycka för honom. Blir nog standardbesök i Gamla Linköping varje sändag hela sommaren ut nu. Nytt för i år är man det kostar att åka med tåget - förra året var det gratis. Tyvärr var det ingen som uppmärksammade detta under våran tur så ingen behövde betala. Får köpa månadskort nästa gång vi kommer dit.




Sommaren på väg

Det svenska vädret är verkligen underbart, om än aningen oförutsägbart. I förrgår var det spöreg och igår var det sommar. Själv sprang jag runt i kortärmat hela dagen och Adriano fick springa utan strumpor och skor. Gabriella och jag tog barnen till trädgårdsföreningen för picknick å lek som var full med folk och något Jesusjippo med musik och dans. Rätt trevligt om du frågar mig. Tänk om det kunde vända och vara fint nu så kunde man vara utomhus mest hela dagarna. Inte lika roligt när det regnar eller är gråtrist som idag.









Pappa Fred borgar för vigselrätt av homosexuella

www.missionskyrkan.se

Mitt fina pappa talar strax på kyrkokonferens för bl a missionskyrkan och kommer att yrka för vigselrätt av samkönade par. Pappa har länge jobbat i denna linje vilket gör mig mycket stolt. Tyvärr så tycker vissa församlingar i missionskyrkan där jag är uppväxt inte samma utan har stannat kvar i gamla testamentet.


En vanlig eftermiddag i lekparken

Adrianos absoluta favoritlekpark ligger strax brevid oss och massa roliga klättergojs, gungor, ekorrar och cyklar. Finns även en rolig bäck man kan ramla ner i. Roligast är det när det regnar. SJälv kör jag med full muddering, regnkläder och hela grejjen. Inga bilder på den inte så heta Milfen i lekparken...

 


 



Man kan vara ute i flera timmar och omgångar...











Att umgås med barnen på 2010-talet.











24 stolta kilometer

Trots att det var mulet och regnade imorse bestämde jag mig för att lite vatten inte skulle få stoppa mitt långpass. Funderade på vart jag skulle springa, och enklast är alltid om man springer åt ett håll och sedan måste vända tillbaka och springa lika långt, då har man inget val ifall man blir lat på vägen. Här utanför Linköping finns det ett jättmysigt ställe som heter Berg vid sjön Roxen. De har slussar där som används filitig på sommaren och det finns även en liten badstrand och djur. Förra sommaren var vi där var och varannan dag och jag konstaterade då att de var ca 12km enkel väg. Idag sprang jag hela vägen dit och ner till badstranden och tillbaka hem. Precis när jag vänt tillbaka kommer spöregnet och öser ner över mig. Jag blir dyngvåt på två sekunder, sådär så det blir små fontäner mellan tårna vid varje löpsteg och det droppar om kepsen. Jag njuter, höjer volymen på musiken och sjunger, nästan skriker med i musiken. Lyckan är total.



Efter 2 timmar och 21 minuter kommer jag hem. Inte en millimeter på min löparoutfit är torr och jag river genast av mig allt, tar mjukiskläder på mig, öppnar en Gainomax och lägger mig på golvet. Den här maran ska nog övervinnas ändå...

24,01km
2:21:46 timmar
Fart: 5:54min/km




Svettas som pappa Fred.






Sista långpasset

Imorrn gäller det att lägga sista grunden för uthållighet till Stockholm Marathon. Några arbetstimmar imorgon får gå åt att köra sista långpasset innan Göteborgsvarvet nästa helg, som dessutom är det sista långpasset innan 5 juni. Jag hoppas på att inget regn kommer och siktar på 25km i ca 6min/km-tempo rakt igenom. Klarar jag det galant klarar jag maran. Helgen får bjuda på vila och nästa vecka intervaller och tempopass. Längtar redan till peppmusiken i lurarna imorrn, blir en utmaning. har aldrig sprungit längre än 21km i stäck förut så imorgon sätta rekord. Håll tummarna för att jag får sova inatt och att jag tar mig ut...


Mardrömmar

Adriano har börjat drömma mardrömmar och bli rädd för småkryp, en kombination som inte är helt perfekt. Natten till idag var det massor av spindlar i hans säng, trodde han, och mamma fick trösta. Tänk er att ha hela sängen full av äckliga spindlar själva! Inte konstigt att han var rädd...


Ny uppfostran

Nu när Donald är bortrest passar jag på att ändra lite på rutinerna här hemma. Första dagen lät jag det vara stökigt hela dagen - till och med Sandra kom fick det vara det. Låg grejjor över hela lägenheten, tänk vad lite oreda kan va härligt ibland!

Adriano får numera ingen uppassning nattetid och har därmed sovit prickfritt varje natt sedan D åkte. Somnar själv dessutom. Ganska häligt att slippa gå upp flera gånger per natt och slippa sova i en juniorsäng med Adriano. Beter man sig dåligt får man be om ursäkt och stökar man till får man plocka upp när man lekt färdigt. Än så länge funkar detta, om än efter några 20 minuters maktkamper..  :)




Vilken värld

Fick nyss SMS av min syster som berättae att det varit ett trippelmord i lilla Härnösand där min pappa bor. Har själv tillbringat större delen av min barndoms helger där uppe och har ett ex som bott på samma gata där morden skedde. Vad lever vi i för värld egentligen??

Vaniljbagels

Igår var det dags för vår efterlängtade måndagskväll med bakning. Vi skippade vinet och satt igång en timme tidigare än vanligt för att hinna med ett av våra mest ambitiösa projekt: Baka egna Bagels. Utvalda recept blev klassiska bagels och vaniljbagels. Vi körde på stort och gjorde en sats av varje. Tre timmar senare dukades bordet upp och vi vräkte i oss tre stycken var - det fick räcka. Riktigt gott och lyckat! Efter allt slit med rullning, kokning och pensling kändes det som ett riktigt bra pris med nutella på.




Nu vet jag inte riktigt vad den där gaffeln gjorde där Sandra...



Kokning mellan jäsning och gräddning.








Vanliga bagels med sesamfrön och vaniljbagels med pärlsocker



*********************************************************************************

Vaniljbagels - bagelsrecept.nu

Vackra och goda bagels som platsar på vilket fikabord som helst. Eller kanske på frukostbrickan till någon särskilt utvald...

Du behöver

  • 5dl vatten
  • 25g jäst
  • 0,75 dl ljussirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • 14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 3 msk pärlsocker
  • Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning

Gör så här

12 bröd

Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt vanilj, socker, smör och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i tio minuter, helst med degblandare.

Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.

Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Gör ringar och nyp ihop skarven noga. Forma ringarna till hjärtan. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.

Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.

Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i pärlsocker om du vill dekorera bröden.

Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma som de är eller med smör.


Potträning

Potträning på hög nivå. Man får locka fram lite vilja ibland..




Första löppasset på 10 dagar

Det tog emot riktigt mycket idag innan jag tog mig ut på en löprunda. Adrianos pappa åkte utomlands idag och kommer att vara borta i tre veckor, vilket gör mig väldigt låst vad gäller träning. Jag får boka in lunchpassen på gymmet när Adriano är på förskolan och ut och jogga med honom i joggingvagnen. Det tråkiga är att snabbdistans, backträning och långdistans kan jag glömma då. Vilken 2,5 åring vill sitta still i en vagn i 2 timmar? Inte många tror jag. Inte min iaf.

Morgonens tre timmarsbesök på simhallen tog kraften ur både mig och Adri. Vi slappade framför en Pippi Långstrumpfilm efteråt tills jag bestämde mig för att gå ut och springa. Planen var en kort runda som snabb omvandlades till en längre i och med att Adriano somnade efter 10 minuter. För varje timme han sover på dagen nu är han vaken två extra på kvällen men hellre det än att inte springa alls.

Förkylningen kändes fortfarande lite och trots att det var över 10 grader ute så sprang jag med pannband för att skydda mina små öron. Efter några km släppte det och jag kunde dra på lite i fart, ca 5.45-6min/km istället för normala 6-6.30 som jag brukar springa på med joggingvagnen. Mycket nöjd med dagens pass med tanke på förutsättningarna.

Totalt
10, 5km
1.02.30 h



Veckans första träning

Nu har jag väntat och väntat på att bli frisk. Lite väl länge den här gången, 9 dagar utan träning. Det är ju meningen att jag ska toppa formen nu men istället går jag bakåt och undrar hur tuff den här maran egentligen kommer bli. Challo körde pepptalk föra helgen om bl a blödande bröstvårtor och helt slutkörda löpare hon sett på upploppet på förra årets mara. Kommer jag vara en av dem undrar jag?

Dagens Body Pump gick OK, samma vikter som sist men tog inte i allt för mycket. Nu är jag helt slut, det tog hela dagens energi. Imorrn flyger Donald iväg till Peru och då måste jag vara frisk och kry för att leka järnet med Adri i 3 veckors tid. Ser fram emot det jättemycket, vi ska ha så himla roligt! Baka, hälla mjöl i soffan, dricka saft från golvet...ja, alla såna grejjer som är lite svåra att göra när pappa pedantino är hemma.

Ungefär så här känner pigg jag mig nu.


Juegos duros

Asi se ve en la casa de nosotros cuando Adriano y su papa están jugando. Bien divertido, no?

Te tengo!

Trumset

Har man varit duktig och ätit mat kan det vara rätt skoj att leka med locken till kakburkarna efteråt.


Dockskåp

Adriano har nyligen börjat låtsasleka med djur och dockor. Då tyckte pappa att det var dags att shoppa nya leksaker. What daddy wants, Adri gets.


Stylish kille

Grabben har fått sina egna kalsonger...

Adri - blöja = Stil.

Pirr i magen



Vilken känsla över att öppna brevet där startbeviset ligger. Pirrar i magen, nästan så man blir lite skakig när man bläddrar igenom tidningar och annonser. Tänk, tänk, tänk att lilla stora jag ska var skitbra nog att ta mig igenom alla de 42195 metrerna! Kollektiv start vilket innebär att Cissi och jag kan, om vi vill, springa nära varandra för pepp. Jag ser mig själv fälla tårar av glädje när jag springer i på stadion och ler. Snart blir jag frisk, då j--lar.

30 dagar kvar!

Öppnar dörren och plockar upp posten. Snyter mig. Beklagar mig över att jag inte kan springa idag heller och inte gjort det på 9 dagar.

Posten består av två brev, ett eftersänt stort kuvert och ett brev med linser i. Jag öppnar det andra och vad finns där om inte detta:


Hotline SkatteSara

Vem ringer 23.30 om inte brorsan?!? och undrar lite smått om jag är upptagen -vilket jag var - i telefon med pappa.

Dessa män. Vad skulle de göra utan oss babes? Joh ksickade in tidigt i år, redan kl 23.41.
Pappa nytt rekord på kl 23.55 slog inte Johannes rekord från förra året på kl 23.59.


Tidiga födelsedagspresenter

Det är inte alla som har både en shoppingtokig och generös öm moder som passar på att åka till Njoo Jååårk(NY) strax innan min födelsedag. Himla bra kombination om du frågar mig.

 

En räddare i nöden är mamma - mitt hade precis tagit slut...

Fin basögonskugga från Clinique.

Bästa alltiett-krämen.

Converse-dojjor till både mig och Adriano.

TACK MAMMA!

Stackars sjuklingar

I min familj har vi fått lära oss vikten av att tycka synd om varandra. Gärna ofta och överdrivet. Denna helg har det varit extra synd om fyra personer. Först och främst lilla Edith som adriano på sannolika skäl förra veckan lyckades smitta med rs-virus. Hon har ny kämpat som bara den med hosta och snuva i en vecka. Har aldrig sett en sånt sjukt bara nära mig. Sen får vi inte glömma att Uffe och jag också blivit sjuka och legat halvt utslagna fram och till sedan i torsdags. Det är lätt att man glömmer att tycka synd om även de stora ibland när nån liten är sjuk. Nästam viktigast att tycka synd om är min tappra syster minna som stått ut med och tagit hand om oss sjuklingar och veklingar hela långa helgen. Var hon hittar energin är ett under.

RSS 2.0